Pažymėjimų Afganistano karo veteranams išdavimas

Asmenys, kurie būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliko tarnybą Afganistane, norėdami gauti nuo okupacijų nukentėjusio asmens teisinio statuso pažymėjimą, turi pateikti šiuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisijos (Gedimino pr. 40/1, LT-01110 Vilnius, tel. (8-5) 2313012 ir Lietuvos respublikinės Afganistano karo veteranų organizacijos (Pamėnkalnio g. 13, LT-01114 Vilnius, įgaliotas atstovas Vytas Lukšys, mob. tel. 8 687 16710, darbo tel. (8-5) 231 26 83, namų tel. (8-5) 233 90 68) nustatytus dokumentus:

  1. PRAŠYMĄ pripažinti nuo okupacijų nukentėjusio asmens teisinį statusą (užpildyti LGGRT centro vardu, būtinai nurodant adresą, telefono numerį bei nurodyti (jei reikia), kad pažymėjimą išsiųstų paštu);
  2. Asmens, pretenduojančio į nuo okupacijų nukentėjusio asmens teisinį statusą, ANKETĄ (užpildyti 1-5, 9 ir 10 pozicijas, pageidautina-išsamiai);
  3. DOKUMENTĄ, įrodantį nukentėjimo nuo okupacijos faktą-būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliktą tarnybą Afganistane:

Sovietinio karinio bilieto puslapių su nuotrauka, vardu ir pavarde, laipsniu ir įrašais apie būtinosios tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliktą tarnybą Afganistane įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą vertimą iš rusų kalbos į lietuvių kalbą (vertimus atlieka Vertimų biurai).

PASTABA: jeigu kariniame biliete nurodyti tik karinės dalies numerio duomenys, jie neįrodo nukentėjimo nuo okupacijos (atliktos tarnybos Afganistane) fakto. Būtinai turi būti žodis ,,Afganistanas“ arba jo trumpinys ,,DRA“ arba ,,RA“. Taip pat tinka ir įrašas, kad asmeniui suteikta teisė naudotis TSKP CK ir Ministrų tarybos 1983 m. sausio 17 d. nutarimu patvirtintomis lengvatomis.

ARBA: Karo prievolės administravimo tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos teritorinio karo prievolės skyriaus išduotos pažymos, patvirtinančios būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliktos tarnybos Afganistane faktą, įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją.

ARBA: Lietuvos ypatingojo archyvo (Gedimino pr. 40/1, LT-01110 Vilnius) išduotos pažymos, patvirtinančios, kad asmuo būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliko tarnybą Afganistane, įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją. Šią pažymą galima užsisakyti paštu (užpildžius reikiamą formą išsitrauktą iš interneto ir kartu į voką įdėjus apmokėjimo kvitą).

ARBA: pažymos apie būtinosos karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliktos tarnybos Afganistane metu patirtą sužeidimą ar sveikatos praradimą įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą vertimą iš rusų kalbos į lietuvių kalbą.

ARBA: pažymėjimo ,,Свидетельство о праве на льготы“ įstatymo nustatyta tvarka patvirtintas vertimas į lietuvių kalbą. Prie šio vertimo būtina pridėti sovietinio karinio bilieto puslapių su nuotrauka, vardu ir pavarde, laipsniu ir karinio dalinio duomenimis (lauko pašto, pašto dėžutės numeriu) kopijas (jų notariškas patvirtinimas nebūtinas).

PASTABOS: pretendentas į teisinį statusą pateikia tik vieną dokumentą, įrodantį nukentėjimo nuo okupacijos faktą , atitinkantį įstatymo reikalavimus.

Jeigu pažymą imate iš Karo prievolės administravimo tarnybų,-būtinai reikalaukite, kad įrašytų, kad jūs buvote Afganistane atlikdami būtinąją karinę tarnybą.

Originalūs dokumentai iš pretendentų nepriimami.

Kadangi įstatyme vartojama ,,būtinosios karinės tarnybos“ sąvoka, statusas negalės būti pripažįstamas asmenims, tarnybos Afganistane metu tarnavusiems profesinėje karo tarnybos.

  1. Moterims, jeigu keitėsi pavardė, SANTUOKOS LIUDIJIMO įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją:
  2. Asmens TAPATYBĖS KORTELĖS arba PASO lapo su nuotrauka ir asmens duomenimis kopiją, kurios tvirtinti nereikia;
  3. Dvi paskutinio laikotarpio pasines NUOTRAUKAS;
  4. DARBO KNYGELĖS visų įrašų iki 1990 m. kovo 11 d. kopiją, kurios tvirtinti nereikia.

PASTABOS: miestuose dokumentus tvirtina notarai, kaimiškose vietovėse-seniūnai.

Visi išvardinti dokumentai turi būti tvarkingai parengti ir pateikti vienu metu. Jie gali būti siunčiami ir paštu.

Dokumentai priimami ir pažymėjimai išduodami LGGRT Centro Pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisijoje (Gedimino pr. 40, LT-01110  Vilnius, 104 kabinetas, tel., (8 5) 231 30 12), miestų ir rajonų savivaldybėse, kuriose dirba LGGRT centrui talkinantys tarnautojai (sąrašas pridedamas).

Pažymėjimus bus galima atsiimti tik toje institucijoje, kuriai dokumentai buvo pateikti.

Asmenys, kuriems jau pripažintas nukentėjusio nuo okupacijų teisinis statusas pagal kitus Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymo straipsnius, norėdami gauti ir šį pažymėjimą, turi pateikti atitinkamą prašymą (prašau pripažinti nukentėjusio asmens statusą pagal LR Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymo 7 straipsnio i dalį) ir vieną dokumentinę nuotrauką.

Asmenys, kurie gavo Nukentėjusiojo statuso pažymėjimus, turėtų nuvykti į Ligonių kasas (pagal gyvenamąją vietą), kad būtų įtraukti į valstybės lėšomis draudžiamų asmenų sąrašus (pagal Sveikatos apsaugos įstatymą šių asmenų sveikatą, netekus darbo, valstybė draudžia savo lėšomis. Tai reiškia, kad netekus darbo jiems gydymo paslaugos teikiamos kaip dirbančiajam).

 

Turintiems šį pažymėjimą valstybė suteikia šias lengvatas:

1. Pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais (Nepriklausomai nuo invalidumo priežasties. Netekusiems 60 proc. ir daugiau darbingumo-iki 2005-07-01 I ar II grupės invalidais) – 1 valstybinės bazinės pensijos dydžio pensija (200 lt).

2. Sukakusiems senatvės pensijos amžiaus – papildomai prie senatvės pensijos 1 valstybinės bazinės pensijos dydžio pensija (200 lt).

3. Tapus bedarbiais valstybė draudžia privalomuoju sveikatos draudimu (gydymo paslaugos teikiamos kaip dirbančiam).

4. Asmenims, kurie tapo invalidais armijoje arba vėliau buvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais dėl ligų, susijusių su tarnyba, mokamos nukentėjusiųjų asmenų valstybės pensijos: netekusiems 75-100 proc. darbingumo – 2 VPB dydžio (400 lt), netekusiems 60-70 proc. darbingumo – 1,5 VPB dydžio (300 lt), netekusiems 45-55 proc. darbingumo – 0,75 VPB dydžio (150 lt).

5. Už žuvusius tarnybos metu jų tėvams skiriamos 1 VPB dydžio nukentėjusiųjų asmenų pensijos (200 lt).

6. Kiekviena savivaldybės taryba gali būti priėmusi ir papildomų lengvatų.

7. Žuvusiems ar sužalotiems tarnybos metu skiriamos vienkartinės išmokos. Jas moka savivaldybių socialinės paramos skyriai (žiūrėti: Asociacija, teisės aktai).

******** Ką daryti pametus (pavogus ir pan.) pažymėjimą:

1. Sužinoti turėto pažymėjimo numerį (pažymėjimo numerį saugoti namuose, sužinoti paskambinus jį išdavusiai institucijai: (8 5) 2313012, Ramutė Naraškevičienė).

2. Paskelbti apie pažymėjimo negaliojimą viename iš laikraščių: Lietuvos rytas, Aidas, Respublika (skelbimo tekste turi būti nurodomas pažymėjimo pavadinimas, numeris, kam išduotas, žodžiai:,,laikyti negaliojančiu“).

3. Pateikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui prašymą (nurodant priežastis)išduoti naują pažymėjimą.  Prie prašymo pridėti: skelbimo laikraštyje kopiją, policijos pažymą (jei dėl vagystės buvo kreiptasi į policiją), 1 nuotrauką. Geriausia iš karto prašyme nurodyti, kad pagamintą pažymėjimą išsiųstų nurodytu adresu.

 

***** Išduota 1086 pažymėjimai (2013-10-29).

Pavyzdžiai ir kita informacija:

Pavyzdžiai

Savivaldybių sąrašas

Karo prievolės centrų sąrašas